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Rev. Fr. Karekin Kasparian, Pastor 
(914) 633-8191, Rectory (914) 253-9077, Church 

May 31, 1992 

Rt. Rev. Bishop Khajag Barsamian, Primate, 
Diocese of the Armenian Church of America, 
630 Second Avenue, 
New York, N.Y. 10016. 

Your Grace, 

We enclose herewith, a much delayed response to your inquiry of 
January 14, 1992, relative to the formula for determining the assessments 
on the parishes. 

We believe -that it . would be best to make a comparison of alternate 
methods of computing the assessment, including one based on number of 
voting members alone. It seems to us that that would be the only way of 
evaluating alternative approaches in terms of the fairness of the formulas. 
Since this subject is probably one that should be placed before the Diocesan 
Council for preview before presentation· to the Diocesan Assembly, we 
recommend that the subject be treated as extensively .as practical. We will 
be glad to assist in any useful way. 

2, J::"A n--f,>. ,k~~,_, 
~. ~~~kin K;~rian 
Pastor 

Resp.ectfully, 

-~//.Au~~-
uonel S. Galstaun 
Member 
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PARISH ASSESSMENT FORMULA 

·.survey of Parishes 

I. Articl.e · 7 of :the Diocesan Bylaws provides in part that 
. "Members. in good standing of a Parish Church, vho. are 18 years 

· of age. or over,· may ·participate in the assemblies of the same· 
·Parish and may vote, provided that at· least six months have 

.·.· .. ~lapsed since the date of their registration as members of the 

. · Parish and their dues have been paid." (Emphasis-supplied) 
• 0 ..... 

We· are .inteiested in learning how· y6ur parish administers the 
_reg~s~ratig~ requirement. For example, do you·us~ -a _registration 
forrn,.which is signed and dated, or do you siii:~ply request an 
individtial's name ~nd address? Please describe your approach 
below. Also, tf ~ou .have a .registration· form, please suppLy 

· a· cop:y. : 

· · -We_·.maintain a complete list of all voting members and the currency 

·of their dues payments. As members come to receive their ballots at 
the Annual Assembly; tbe:;i are checked off on tho list ,If. they are 
deiinquent, they are asked to bring their dues payments up to date 
before handing them a ballot 

~e wish to.know also when dues are payable. Specifically, when 
would an individual have to pay his/her dues in ord~r to Vote 
at jour 1992-Annual Parish Assembly? Please explain. 

Dues are payable any time from January 1, 1991 to December 31, 1991. 
•· However, if a· member is delinquent for two years, "they can be re­

instated by paying back dues. If more than qqa years, they are 
treated as -p.ew me~bers·and subject to the nqrmal restrictions in 
~oting privileges and in holdjng office 

. . 
It would help us also to know how.the.dues requirement is met. 
That is, are parishioners expected to make a single payment, 
may they make earmarked payments throughout the year, or ·is 

·there-some other arrangement? Please explain~ 
• • • • • • 0 •• •• ·... • 

·we prefer a sing] e payment but wil J · accept uardal. payments if 

·the paymen·ts are properly identified. 
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What are-~h~·annual dues in your parish? $50.00 

Are there reduced ru tes for sub-groups,. for example, .s.enior 
ci~i~ens, yourtg ~dults, etc? Please identify.·sub-group(s}, if any,.an· 

..... their rate(s). 

\ 

_.. . 
. If we were to base the assessment exclusively·~n ~oting member-
ship·, .. wo.uld that affect the registration of ne.w members? Yes/No Don~ t 

Know 
If Yes, please· explain how. As a· relati'{ely small parish, we find 

that our dues collections just cover our assessment. Probably minor 
, effect. 

II~ Article 8 of the D!ocesan Bylaws provides that ~members 
who ~~il to pay their due$ for 6ne ~r more years" forfeit their 
voting and office-holding rights,., but "may reinstate these rights 

. by payment of their dues in arrears· for at lea·st the previous 
tvo .:Years .... 

We would like to know whether the' situation·addressed by Article 8 
occurs with any frequency among your members and, 'if so, the 
manner .in wh~c~ this article is enforced. Please explain. 

This has not happened with· any significant frequency. 

III• The present formula seems to have been intended to assess 
·parishes on the· basis of membership. and ability to pay. Sixty per­

;·: ceJ:lt of the amq.unt generated is allocated among the parisnes ··o·n the 
,/ · .l? ... a.s~s ·~f · tt;_eir _m~~b~;_:sh~. whil.e another }5 _percen.t is apportioned 

,./ on tbe basl.s of pl.ate collections, dues,_ pledges,· and yughakin. The 
· remaining 15 .Percent is determined on--t-.he bas:i..s of the number cf 

sacraments, presence of clergy, a9d rtumber of Diocesan delegates. 

We are inhe~ested in your ~iews .on this ~~p~oach. Do you find 
· i.t ·satisfactory'?· Yes/No .¥e§::':· If No,.~ please identify on a . 
separate sheet.what you peLceive· as.its shortcomings; and present 
the. ch'anges. whi'ch you. conside:r desi·rable. . . 

Prepared by: 

Parish: 

Date: 

Lionel S. Galstaun, former Parish Council Chairman 
(Nam~ and Position) 

St. James, Westchester 

May 2R. 1992 

*We suggest that a study be made of the ~ternative.metho~ of basing 
assessment on membership (number of members). ComnarLson WLth present 
syste~ will show the effects. It would be much simpler.to base assess­
ment on number of members alone. 


